13 May 2013

Greider, vänstern och kommunalpolitiken























I ETC Stockholm den 4 maj skriver Göran Greider om varför Vänsterpartiet inte växer i opinionen. Hans svar är att vi inte bryr oss tillräckligt om den ”grå” kommunalpolitiken, utan hellre pratar om världssvälten och hyllar ”chavismen” och han frågar retoriskt: ”För handen på hjärtat, alla typiska vänstermänniskor: Hur intresserade är ni av kommunalpolitiken?”

Göran Greider brukar vara klok, men den här gången verkar han stödja sig på suddiga minnesbilder av ”typiska vänstermänniskor” från sin tid i KU på 80-talet. De flesta vänsterpartister har nog svårt att känna igen sig. Greider har alltså fel. Tyvärr! För om vi kunde vända opinionssiffrorna uppåt bara genom att lägga till en ”grå, kommunalpolitisk nyans” så skulle ju problemet vara lätt avklarat.

Men Greider har också rätt. Det konkreta, lokala, kommunalpolitiska arbetet är viktigt! Tusentals vänsterpartister över hela landet lägger varje år ner hundratusentals timmars politiskt arbete och engagemang på att steg för steg förändra och utveckla vårt samhälle. Kommunalpolitik är inte en plikttjänstgöring i väntan på revolutionen. Kommunalpolitik handlar om att förändra världen.

Visst kan vi bli ännu bättre, men vi ska inte förvänta oss att det finns någon patentmedicin som ger oss det väljarstöd vi tycker att vi förtjänar. Men vi är på god väg. Sakta, och förhoppningsvis säkert, ökar våra opinionssiffror och vi vet från många kommuner att vi har en stor outnyttjad potential. Nästa år ska vi göra slut på åtta långa år av borgerligt vanstyre av landet. Och här i Botkyrka ska vi flytta fram våra positioner ytterligare.

Mats Einarsson, gruppledare och kommunalråd, Vänsterpartiet Botkyrka

_______________________________________________________

Mer på samma tema: i veckans nummer av ETC Stockholm, svarar vår partisekreterare Aron Etzler att "Göran Greider hade rätt - för 20 år sen".

.

No comments: