02 March 2006

Skatt är bra!

I dagens mediaklimat får man sällan höra sanningen om skatten. Kanske är det dags med en påminnelse. Skatt är bra!

Skatt är det effektivaste och mest rättvisa sättet att betala för den gemensamma välfärden. De som tjänar mest betalar mest. Service och stöd ges till dem som har störst behov. När samhällsekonomin växer och fler arbetar har vi råd att avsätta en större andel till den offentliga sektorn, samtidigt som också vanliga löntagare får mer i plånboken. Skattesänkningspolitik och avgiftsfinansiering innebär bara mer byråkrati och ökade klyftor.

För de allra flesta är alltså skatt bra. Det är bara höginkomstagarna som "förlorar". Men de har ändå råd att förlora. I kronor räknat tjänar de mer än alla andra ändå. Efter 20 års tid av ökade klyftor borde det nu vara hög tid att bryta denna utveckling. Och det gör vi bland annat med hjälp av skatter. Vi måste höja dem innan det är för sent...

3 comments:

Jenny Grannas said...

Kanske ska man trycka upp t-shirts med I [hjärta] taxes? :)

Elvis Bling Laden said...

Er skatt bra?!?
For hvem?
Skatt er ikke bra. Skatt tar lønna mi og gir til politikerne!
"Service och stöd ges till dem som har störst behov."
I teorien. Ikke i virkeligheten. Det hadde vært fint om det var sånn, men det er det jo ikke. Service og støtte gies til politiet, til militæret, til diplomatiet, også bittelitt småpenger til velferd.

"De som tjänar mest betalar mest."
Feil! De som tjener mest BETALER STORT SETT IKKE SKATT! Systemet er lagt opp sånn at det er vanlige arbeidere som betaler mest i skatt. Sjekk hvor statens skatteintekter kommer fra. Det er ikke de rike. Det er fra oss.

Vil du høyne min skatt? Jeg er sjølvstendig næringsdrivende, og jeg tjente i fjor ca 105 000 spenn. og jeg skatter (nesten) som en vanlig arbeider (som gjør 307.000 gjennomsnittlig i Norge)

Norges aller rikeste mann er nullskatteyter. Du vil "heve skatten". Det er høyrepolitikk.

Joe said...

Ok, ni tyker alltså att ni ( eller någon annan) har rätt att ta pengar som jag har tjänat för att ge till sådant som över 99% av berolkningen utan problem kan betala för sig själv. Vad gäller den där lilla delen som inte kan det så är både jag och nästan alla andra mer än glada att hjälpa till.

Sedan måste jag bara säges att skatte systemet är så otroligt ineffektivt att det i USA som exempel enbart når fram ca 30% av skatten till sitt ända mål och jag tvivlar på att Svergie är så mycket bättre.
Och även av den lilla delen som faktiskt inte försvinner på vägen så går det mesta till sådant som jag inte vill finansiera så som:

Försvaret
Barnbidrag till icke fattiga föräldrar
Konstbidrag

Censur och åldersmärkning av film och bio
Det mesta av vad EU gör

Jagande av personer som köper sex eller köper, sälje, använde eller transporteras narkotika

Reglering av konkurrens

Särskild reglering av konkursens på energimarknaden

Upprethållande av lagar som enbart syftar till att inskränka yttrandefriheten så som ärekränkning och hätts mot folkgrupp.

Upprätthållande av vapenlager som enbart hindrar icke brottslingar från att skydda sig själv

Och en massa annat onödigt och rent av skadligt enligt mig.

Jag är som du kanske har gissat Anarkokapetalistiskt och anser att skatt alltid är fel så jag vill ju inte att skatt ska finansiera välfärden häller, men det förklarar nog denna vidio bättre än mig:http://www.youtube.com/watch?v=PGMQZEIXBMs

Om du har några frågor eller vill diskutera så får du gärna kontakt mig på: joejoe.j.joejoe@gmail.com