19 April 2012

Kritik mot planerna på att sälja allmännyttiga lägenheter i Botkyrka

Botkyrkabyggens hemställan om att få sälja 1000 lägenheter har väckt debatt.

Hyresgästföreningens ordförande i region Stockholm, Terje Gunnarsson, skriver på sin blogg:
Botkyrkabyggens styrelsebeslut att sälja 1.000 hyresrätter får allt mer kritik. Hyresgäster ringer och är väldigt bekymrade och vill veta om huset de bor i kommer att sälja och om det skall säljar när då.
De enda som kan svara verkar slå ifrån sig. Det finns ingen information att hämta på varken Botkyrka Kommuns eller botkyrkabyggen hemsidor. Märkligt att de inte förstår vilken oro som nu sprider sig i bostadsområdena. (..)
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman kritiserar att pengar gått från Botkyrkabyggen till den kommunala välfärden, istället för till renoveringar. "Så uppträder väl inte seriösa fastighetsägare!", skriver hon.


Även i tidningen Hem&Hyra, kritiserar Hyresgästföreningen beslutet:


När Simon Safari, Hyresgästföreningens ordförande i Botkyrka-Salem fick reda på försäljningsplanerna blev han förbannad.
– De hade inte behövt höja hyran så mycket om de ändå ska sälja och få in pengar den vägen. Det känns som en kniv i ryggen och nästa år kommer vi inte att gå med på några pengar till renoveringar, säger han.
I ovan nämnda artikel i Hem&Hyra uttalar sig Botkyrkabyggens styrelseordförande Bo Johansson, (som för övrigt så sent som i december förra året tillbakavisade att det fanns planer på försäljning), om att alternativet till försäljningen kan vara hyreshöjningar på uppemot 50 procent. "Om vi inte säljer och får fram pengar så måste vi höja hyran med runt 50 procent när vi renoverar. Med pengarna från försäljningen räcker det att vi höjer med cirka 20 procent eller 1 400 kronor för en trea", säger han i artikeln.

Det får Vänsterpartiets representant i Botkyrkabyggens styrelse att reagera kraftigt:
– Jag blir minst sagt förvånad över de siffrorna. De kommer inte ifrån de underlag som styrelsen har fått ta del av och jag ifrågasätter vad påståendet baseras på. Det låter nästan som skrämseltaktik i mina öron, säger Nooshi Dadgostar (V).

Vänsterpartiet Botkyrka röstade nej till försäljningen. Botkyrkabyggen har en god ekonomi och stora värden i sina fastigheter – vi vill att man ska se över alla alternativ för att finansiera de nödvändiga renoveringarna. Det kan handla om lån, ägartillskott från kommunen eller att man sänker takten i renoveringarna något. Vi vill inte se att ett så här stort beslut skyndas igenom, och vi vill att man har en ordentlig diskussion med hyresgästerna innan beslutet fattas.


____________________________
Mer läsning/media om utförsäljningen:


No comments: